Characteristics

Jellemzői

A Hokushin Ittō-ryū Hyôhô egy nagyon intenzív párbaj stílus, ami nagyon egyszerű és gyors technikákra fókuszál, mellőzve minden felesleges mozdulatot. A ryūha egyik legfőbb jellemzője az ellenfél középvonalának ellenőrzése a Kiri-Otoshi technikával és uralni egy nagyon gyors tsuki-waza-val (szúró technikával). Az irányzat alapelve, hogy a tökéletes technika tartalmazza a védekezést és a támadást egy mozdulatban.

Egyik jellegzetessége egy Bokutô (fa kard) használata amit Chiba Shûsaku Narimasa fejlesztett ki. 2,5 shaku hosszú, kb. 1 kg súlyú és csak nagyon kicsit ívelt

Naito-Takaharu

Hidari Jodan no Kamae Naito Takaharu által (1862-1929)

Egy másik jellemvonása a Hidari Jodan no kamae (ill. Dai Jodan no kamae) használata, ahol a bal láb van elől és a Kissaki (a kard hegye) jobb – hátra irányuló szögben áll.Ez az állás lehetővé teszi egy nagyon erős Ichi no tachi (elős vágás) technika végrehajtását. Amennyiben egy ilyen támadás megfelelően van végrehajtva, az ellenfél egy vágással legyőzhető. Ez a technika nehezen elsajátítható és évek folyamán tartó gyakorlás szükséges hozzá.

Mint minden Ittô-ryû irányzatban bizonyos katák Onigote-val (vastagon kipárnázott kesztyűk) voltak gyakorolva. Az Edo-korszak vége felé ezt a fajta edzést egyre jobban elhagyták, mivel a Bogu (Kendo páncél) előretörésével nem volt már az Onigote-ra szükség.

A Hokushin Ittô-ryû Hyôhô az egyike azon kevés megmaradt ryûha-nak, ahol a Kumitachi (páros gyakorlás) még most is Shinken-nel (éles karddal) van végrehajtva. Elvárt, hogy a tanítvány aki le akarja tenni a Shihan vizsgát (Chu-mokuroku / Menkyo), minden technikát végretudjon hajtani egy éles karddal (Battôjutsu and Kumitachi). Ez a veszélyes elvárás garantálja, hogy minden Shihan tudása igen magas szinten van.

Comments are closed