Története

Chiba Shusaku NarimasaA Hokushin Ittô-ryû Hyôhô iskolát (北辰一刀流兵法) az 1820-s években (pár évtizeddel az Edo-kor vége előtt) alapította Chiba Shûsaku Taira no Narimasa (千葉周作成政) szamuráj. Az egyik legutolsó vívó mester volt, akit a Kensei (kard szent) címmel illetek.

Chiba Shûsaku 1793-ban született Észak-Japán Kesen nevű falujában (ma Kesennuma része) Chûzaemon szamuráj második fiaként. Apja, a Hokushin Musô-ryû alapítójának, Chiba Kôemon Narikatsunak, a tanítványa volt. Sajnos pontatlan információink vannak Chiba Shûsaku fiatal éveiről, mivel apja a családot Kesen-ből az Edo-hoz közelibb Mito-ba költöztette át. Karddal való vitézsége miatt apját, Chiba Kôemon adoptálta, aki így felvehette a Chiba Chûzaemon Naritane nevet. Gyerekként Chiba Shûsaku először apjától, majd később nagyapjától Chiba Kôemon Narikatsu-tól tanulta az Hokushin Musô-ryû-t. Ettől fogva kezdte el használni a Chiba Shûsaku Taira no Narimasa nevet.

Pár évvel később elkezdte tanulni az Ittô-ryû-t, Asari Yoshinobu Matashichirô , majd Nakanishi Chûbei Tanemasa Mesterektől. Feleségül vette Asari lányát, felvette az Asari Shûsaku Narimasa nevet és apósával együtt vezette az Asari-Dôjô-t. Később egy apósával történt viszály miatt elvált, elhagyta az Asari családot és visszavette a Chiba Shûsaku nevet. A viszály oka állítólag egy párbaj volt, amiben Chiba Shûsaku legyőzte Asari-t a tanítványai előtt.

Ezen történések után kezdte el harcos zarándoklatát (Musha-shugyô), ami alatt sok Dôjô-t meglátogatott és sok párbajt vívott a legnevesebb iskolák híres kardvívóival. A legismertebb iskolák ezek közül a Shindô Munen-ryû, a Jikishinkage-ryû, a Maniwa Nen-ryû és az Ittô-ryû-nak néhány irányzata volt. Ezeken felül volt még néhány kevésbé ismert iskola is. A legenda úgy tartja Chiba Shûsaku nem vesztett el egyetlen egy párbajt sem élete folyamán.

Chiba Shusaku Narimasa sírja

Chiba Shûsaku Narimasa sírja Tokyo-ban

A Musha-shugyô alatt gyűjtött mélyre ható tapasztalatai alapján alapította meg saját iskoláját a Hokushin Ittô-ryû Hyôhô-t, az 1820-s években. Az iskola neve a Hokushin Musô-ryû és az általa elsajátított Ittô-ryû irányzat neveiből jött létre. Az iskola valójábam az Ittô-ryû egyszerűsített változata, de összpontosítva annak legfontosabb technikáira. Természetesen Chiba Shûsaku tanítási módszerei sokkal könnyebben elsajátíthatóak voltak, mint más iskoláké. Volt egy mondás a Bakumatsu korszakban: “ Ha valakinek 6 évre van szüksége, hogy elsajátítson egy iskolát, a Hokushin Ittô-ryû-t 3 év alatt meg tudja tanulni. „. Voltak olyan tanítványok, akik már 1 év következetes gyakorlás után megkapták a Dai-Mokuroku tekercset, vagyis a teljes tananyagot.

Az egyszerű tanítási módszerek tették lehetővé hogy az iskola ilyen népszerűségre tett szert.

A Bakumatsu korszak végén (1853 – 1867) a Hokushin Ittô-ryû, a Shindô Munen-ryû-val és a Kyoshin Meichi-ryû-val együtt voltak Japán legnagyobb és leghíresebb kardiskolái (San-Dai-ryû).

Chiba Shûsaku Narimasa 1856 Január 17-én, 63 éves korában halt meg természetes úton. Ő volt az első kardvívó mester, aki mint Kaiso (alapító), láthatta saját iskoláját híressé és népszerűvé válni az egész országban. Az egész japán történelem során nem találni még egy ilyen kardmestert, akinek sikerült volna. Sírja Tokyo-ban található és látogatható.

Hozzászólások lezárva