Kamon (címer)

Kamon (címer) A Kamon (családi címer) szerves része nagyon sok tradicionális japán művészetnek. Ez nincs másképp a Hokushin Ittô-ryû Hyôhô-ban sem.

Tsuki-ni-Hoshi

Tsuki ni Hoshi

A Hokushin Ittô-ryû legjelentősebb Kamon-ja a Chiba család „Tsuki ni Hoshi“ címere (hold és csillag címer) amit körülbelül 1000 éve használnak. A legenda szerint azután kezdték használni ezt a címert, miután egy számukra vesztésre álló csatában , egy égből lehulló meteor porrá zúzta az ellenséget. Ezt a jelet Myôken-Bosatsu-nak tulajdonították (buddhista istenség). Ezt az istenséget az északi-sarkcsillag (Polaris). jelképezi. Myôken-Bosatsu ilyen jellegű támogatása után a Chiba család, a adoptálta a „Tsuki ni Hoshi“ Kamon-t mint a családi címerüket . Ettől fogva Myôken-Bosatsu lett a Chiba család és hűbéreseik őrző istensége is.. A Hokushin szó egy régebbi kifejezése a Hokkyokusei (északi-sarkcsillag), szónak, ami Kamon-ban a növekvő hold két vége között megjelenő kör jelképez.

Hokuto-Shichisei

Hokuto Shichisei

A Chiba Tsunetane, a család Genpei háború alatti (1180 – 1185) Daimyô-ja, volt a Hokushin-ryû alapítója. Tanításai egészen Chiba Shûsaku Narimasa-ig lettek tovább örökítve a Chiba családon belül, aki egyesítette az Itto-ryû tanításaival és megalapította a Hokushin Ittô-ryû Hyôhô-t. A Hokushin-ryû már nem létezik magában, viszont tanításai tovább élnek a Hokushin Ittô-ryû-ban. A Hokushin Ittô-ryû tekercseiben (Makimono), sok tanítás és technika van közvetlen kapcsolatban a Hokkyokusei-vel és a Hokuto Shichisei-vel (Göncölszekér). Mindkettő képviseli Myôken-Bosatsu-t és a Hokushin Ittô-Ryû Hyôhô-t. Egy másik megjelenési forma a „Nanatsu Boshi“ címer (a Göncölszekér 7 csillaga).

Maru-ni-Nanatsuboshi

Maru ni Nanatsuboshi

A Hokushin Itto-ryû legmagasabb technikája a Seiôken (星王剣) ami szó szerinti fordításban “a csillagok királya” , szintén a Hokkyokusei-re utal. A Chiba család ősrégi mondása: „Warera wa Hokushin no hito!“ (az északi-sarkcsillag népe vagyunk) még most is a Hokushin Ittô-ryû tanítványainak a jelmondata és utal Myôken-Bosatsu védelmére és a ryûha-hoz való hűségre.

A Hokushin Itto-ryû Hyôhô-ban csak a legmagasabb Shihan-nak van joga a Tsuki ni Hoshi Kamon használatára. Magasabban graduált tanítványoknak engedélyezett a Nanatsu Boshi Kamon használata, például a saját családi címer hiánya esetén.

北辰一刀流 – Hokushin Ittô-Ryû

All Rights Reserved © 北辰一刀流兵法 千葉道場 (Hokushin Itto-Ryu Hyoho Chiba-Dojo)

Hozzászólások lezárva