Chiba-Dojo

A Hokushin Ittō-ryū Hyōhō Chiba-Dōjō 165 éves múltra tekint vissza.Edoban (ma Tokyo)  alapította  Chiba Sadakichi Taira no Masamichi, Chiba Shūsaku a Hokushin Ittō-ryū Hyōhō Kaiso -jának (alapítója) öccse, a Kaei korszakban 1848-49 környékén.

Chiba Sadakichi Taira no Masamichi

Chiba Sadakichi szélesre tárta a Chiba-Dōjō ajtajait mindazok előtt, függetlenül társadalmi státuszuktól,  akik megakarták tanulni a Hokushin Ittō-ryū-t.  Éppen ezért a követői nem csak a magasabb és alacsony rangú szamurájok közül kerültek ki, hanem kereskedők, földművesek, sőt gyerekek és nők is engedélyt kaptak hogy tanulhassanak. Az akkori kort és társadalmi elvárásait ismerve, ez igencsak újító és progresszív volt.Ezáltal a nyitott-ajtó policy által a Chiba-Dōjō nagy popularitásra tett szert, ami a tanítványok számának nővekedéséhez vezetett. Igen hamar a Chiba-Dōjō területe kicsinek kezdett bizonyulni, ezért Chiba Sadakichi úgy döntött hogy megvásárolja a nemrég bezárt szomszédos Tōjōichidō-Juku-t (privát iskola). Ennek következtében a Chiba-Dōjō igencsak megnövekedett területileg. A sok híres és kiváló kardvívó mester által, akik mind a Chiba-Dōjō-ból kerültek ki a, Dōjō  Japán leghíresebbjévé vált. Ezért is következett be, hogy az ország minden részéről és minden társadalmi rétegéből Edoba, a Chiba-Dōjō-ba utaztak az tanulni vágyók hogy elsajátítsák a Hokushin Ittō-Ryū-t. 1853-ban a híres szamurájt és forradalmárt,  Sakamoto Ryōma-t, Tosa-ból a klánja Edoba,a Chiba-Dōjō-ba küldte hogy Hokushin Ittō-ryū-t tanuljon, Chiba Sadakichi és fia/örököse a 2. Sōke, Chiba Jūtarō alatt. 2 évvel késöbb 1855-ben a nagy Ansei-Edo földrengés Edo hatalmsa területeit pusztította el. A Chiba-Dōjō a földrengést követő tűzvészben égett porrá. Azonban Chiba Sadakichi egy évre rá, 1856-ban újra tudta építeni a Chiba-Dōjō-t Okemachiban, Edoban és az oktatás folytatódott

A Meiji korszakban az úgynevezett Chiba-Gekikenkai, amit a 3. Sōke Chiba Tōichirō hozott létre a Chiba-Dōjō-ban, magas népszerűségre tett szert.Ebben a gekikenkai-ban, nyilvános shiai-ok (párbajok) voltak megvívva ,fa vagy bambusz fegyverekkel.Létezik egy pár fametszett a híres művésztől  Tsukioka Yoshitoshi-tól (1839–1892), ami a Chiba-Gekikenkai ábrázolja.Az alábbi nyomat a 3. Sōke-t Chiba Tōichirō-t ábrázolja amint egy széken ülve a jobb alsó sarokban, egy naginata – kard párbajt tekint meg.A naginatát forgató személy Chiba Sana, Chiba Sadakichi lánya, akinek “Chiba no Onikomachi” volt a beceneve (a Chiba család démon szépsége). Ez a nevet a karddal és naginatával mutatott csodálatos képességei és amiatt kapta hogy minden ellenfelét legyőzte aki meglátogatta a Chiba-Dōjō-t, igencsak bájos természete ellenére.

TWoodblock print of the Chiba-Gekikenkai at the Chiba-Dōjō of the Meiji-period

A Chiba-Dōjō Yotsuya-ba, Tōkyōba költözött a Meiji korszak alatt a 4. Sōke Chiba Tsukane által. Később a Taishō korszak alatt itt zárt be, mivel nem tudta magát tovább fentartani a tanítványok csökkenő létszáma miatt. Japán modernizációja miatt az érdeklődés a klasszikus harcművészetek iránt megcsökkent.Emellett a modern kendo felemelkedésével sokan elvesztették érdeklődésüket a régi stílusú harcművészet iránt és inkább a vívás modern sport irányzata fel fordultak elfeledve hagyományiakat.Nagyon sok koryū tanítványainak száma csökkent drasztikusan azokban az időkben és nagyon sok tanító nem tudta teljes időben nyitva tartani a dōjō-ját, vagy egyáltalán fent sem tudta tartani azt. A Chiba család egy akupunktúra klinikát alapítót, és két generáción keresztül nem is tanították a iskolát nyilvánosan. Chiba Tsurutarō, 4. Sōke Chiba Tsukane fia és az ő fia Chiba Akira tanulták de nem adták tovább a a tanításokat. A Hokushin Ittō-ryū tanításai és a technikái különböző Shihan vonalak által lettek tovább adva a mai napig.Az 5th Sōke, Chiba Hiroshi Masatane, a XXI. század elején úgy döntött, hogy az iskola újra egyesüljön egy aktív Sōke vezetés alatt, és ezért 2013 Július 1.-n kinevezte Ōtsuka Yōichirō Masanori-t , (Menkyo -Kaiden) Shinmeikai-Dōjō vezetőjét, Tōkyō-ban, a  Hokushin Ittō-ryū Hyōhō 6. Sōke-vá. Együtt újra megnyitották a Chiba-Dōjō-t .

Sōke Ōtsuka Yōichirō 3 éven keresztül irányította Hokushin Ittō-ryū Hyōhō -t, mint a 6. Sōke. Ez idő alatt az iskola virágzásnak indult és terjedni kezdett a világon. Különböző országokban és kontinenseken Dōkōkai-ok(gyakorló csoportok) jöttek létre a felügyelete alatt. 2014-ben, a fogadott fiának, Ōtsuka Ryūnosuke Masatomo-nak, sikerült egy saját helyet bérelnie Münchenbe, Németországban a  Chiba-Dōjō. részére.

2016 március 26.-án Sōke Ōtsuka Yōichirō átadta a Hokushin Ittō-ryū Hyōhō-t utódjának Ōtsuka Ryūnosuke-nak (Menkyo -Kaiden) aki így a 7. Sōke lett. Ettől fogva a Chiba-Dōjō Münchenben lett az iskola Honbu-ja (fő Dōjō) az egész világon. Természetesen a Chiba-Dōjō Tōkyō-ban továbbra is aktív a 6. Sōke irányítása alatt.

Hozzászólások lezárva